Vožnja bez vozačke dozvole

Vožnja bez vozačke dozvole

Vožnja bez vozačke dozvole ozbiljan je prekršaj pa je i samostalna obuka višestruko skuplja od one u autoškoli. Za ovako sudjelovanje u prometu propisana je kazna od 10.000-20.000 kn, i kazna zatvora od najmanje šest mjeseci ako je prekršaj počinjen drugi put.

Vožnja na javnoj cesti bez vozačke dozvole nikako ne može završiti dobro. Tehniku vožnje nije teško savladati, premda i njeno izvođenje ponekad može biti upitno zbog proceduralnih grešaka. Problem nastaje kada se vozač uputi u gušći promet ili na mjesta na kojima je posebno potrebno prilagoditi brzinu vozila s posebnom pozornosti na točnost obavljanja neke radnje. Uobičajeno je da početnik to uočava prekasno pa su moguće razne pogreške, koje se tada ne mogu popraviti.

Evo jednog banalnog primjera; Širina kolnika na sporednim cestama često je samo zbroj širina dvaju vozila u mirovanju, ali ne i sigurno mimoilaženje. Stoga je na tom mjestu za mimoilaženje potrebno bitno smanjiti brzinu i voziti uz sam rub ili uski pojas pored njega. Odnosno na proširenom mjestu pričekati vozilo iz suprotnog smjera. Neuki vozač najčešće će na takom mjestu završiti izlijetanjem s kolnika ili u sudaru s vozilom tvrdeći da je na svojoj polovici. Prepoznavanje dovoljne širine za prolazak pri raznim brzinama posebna je vještina, koja se mora posebno uvježbavati, a osobito kada postoje sudionici koji to svojim nesmotrenim kretanjem mogu otežati. Čest slučaj je zakašnjelo kočenje kojim u tom pogledu neće moći spriječiti prometnu nezgodu.
Poseban segment u obuci su elementi i principi defanzivne vožnje koji se moraju naučiti i primjenjivati u praktičnoj obuci, a osnovno načelo je predviđanje moguće situacije i preventivni način djelovanja. Taj dio nije moguće samostalno naučiti jer je to prijenos iskustava mnogih generacija a koji je neophodan za sigurnu vožnju.

Vožnja je u pravilu vještina u tehnici i procjenjivanju koja se obavlja po u naprijed određenim pravilima. Sve dok se to ne usvoji postaje realna opasnost od neželjenih posljedica. Samo usvajanje tehnike je nedovršen posao i nije za samostalnu vožnju.