Vožnja bez vozačke dozvole

AUTOŠKOLA CAPITOL HILL ZAGREB

Vožnja bez vozačke dozvole

Vožnja bez vozačke dozvole ozbiljan je prekršaj pa je i samostalna obuka višestruko skuplja od one u autoškoli.

Vožnja bez vozačke dozvole skupo će vas stajati.

Za ovako sudjelovanje u prometu propisana je kazna od 10.000-20.000 kn i kazna zatvora od najmanje šest mjeseci, ako je prekršaj počinjen drugi put.

Vožnja bez vozačke dozvole na javnoj cesti nikako ne može završiti dobro.

Tehniku vožnje nije teško savladati, premda i njeno izvođenje ponekad može biti upitno zbog proceduralnih grešaka. Problem nastaje kada se vozač uputi u gušći promet ili na mjesta na kojima je posebno potrebno prilagoditi brzinu vozila s posebnom pozornosti na točnost obavljanja neke radnje.

Uobičajeno je da početnik to uočava prekasno pa su moguće razne pogreške, koje se tada ne mogu popraviti.

Evo jednog banalnog primjera; Širina kolnika na sporednim cestama često je samo zbroj širina dvaju vozila u mirovanju, ali ne i sigurno mimoilaženje. Stoga je na tom mjestu za mimoilaženje potrebno bitno smanjiti brzinu i voziti uz sam rub ili uski pojas pored njega. Odnosno na proširenom mjestu pričekati vozilo iz suprotnog smjera. Neuki vozač najčešće će na takvom mjestu završiti izlijetanjem s kolnika ili u sudaru s vozilom tvrdeći da je na svojoj polovici. Prepoznavanje dovoljne širine za prolazak pri raznim brzinama posebna je vještina, koja se mora posebno uvježbavati, a osobito kada postoje sudionici koji to svojim nesmotrenim kretanjem mogu otežati.

Čest slučaj je zakašnjelo kočenje kojim u tom pogledu neće moći spriječiti prometnu nezgodu.

Poseban segment u obuci su elementi i principi defanzivne vožnje koji se moraju naučiti i primjenjivati u praktičnoj obuci, a osnovno načelo je predviđanje moguće situacije i preventivni način djelovanja. Taj dio nije moguće samostalno naučiti jer je to prijenos iskustava mnogih generacija a koji je neophodan za sigurnu vožnju.

Vožnja je u pravilu vještina u tehnici i procjenjivanju koja se obavlja po unaprijed određenim pravilima. Sve dok se to ne usvoji postaje realna opasnost od neželjenih posljedica.

Vožnja bez vozačke dozvole treba se strogo kažnjavati, jer možda tehnički znaš voziti, ali samo usvajanje tehnike je nedovršen posao i nije za samostalnu vožnju.