Vozačka dozvola

U autoškoli Capitol Hill vršimo obuku vozača A1,A, B, BE  kategorije, a ustupamo  priključno vozilo za polaganje osim BE kategorije i za kod 96 – skup vozila do 4200 kg NDM. Upisati se mogu osobe koje imaju propisanu starosnu dob i koje su pribavile uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti.


ZA UPIS POTEBNO:
Liječničko uvjerenje
izdaju specijalizirane ustanove medicine rada i vrijedi iz bilo kojeg grada u Republici Hrvatskoj. Prije odlaska u specijaliziranu ustanovu, pribavite od osobnog liječnika potvrdu kojom dokazujete da ne bolujete od kroničnih bolesti. Osobna iskaznica je također potrebna pri upisu.

Za polaganje vozačkog ispita ili izdavanja vozačke dozvole liječničko uvjerenja sada ima rok do 15 mjeseci. Vozačke AM,A1,A2,A,B,BE,F i G  izdaju na 10 g. ako je uvjerenje izdano bez ograničenja, nije ga potrebno ni  obnavljati prije produljenja dozvoledaje . Za dozvole koje se izdaju na manji rok liječnički je potreban prije svakog produljenja. Važenje uvjerenja za produženje vozačke je samo 6 mjeseca. Za profesionalne kategorije vozačka se izdaje na rok do 5 godina, prije produljenja samo uz novi pregled. Vozači koji posjeduju neku kategoriju i žele steći novu, također moraju pribaviti liječničko uvjerenje za tu kategoriju. Prije podvrgavanja pregledu, moraju kod obiteljskog liječnika izvaditi potvrdu iz liječničkog kartona, a prije upisa u autoškolu priložiti kopiju važeće vozačke dozvole, ako je ona preduvjet za stjecanje nove kategorije.

Uvjeti za postizanje pojedine kategorije:

Polaganje A kategorije s najmanje 24 god. starosti

Polaganje A1 kategorije s najmanje 16 god. starosti

Polaganje B kategorije s najmanje 18 god. starosti

Polaganje BE kategorije s najmanje B kategorijom

  • sve osobe mogu pristupiti obuci 6 mjeseci prije ispunjenja godina starosti, ali ne mogu pristupiti završnom ispitu.

Kandidati za vozače A kategorije trebali bi posjedovati vlastitu zaštitnu kacigu iz higijenskih razloga, ali i zato što su veličine i oblici kaciga različite. Kaciga mora biti ležerno priljubljena uz glavu vozača. Autoškola posjeduje nekoliko zaštitnih kaciga, ali koji put nisu adekvatne. Nakon položenog ispita kaciga je neophodna onoliko koliko i vozačka dozvola. Osim kacige na ispitu zahtjevaju  jaknu i motorističke rukavice. Za obuku vozača B kategorije poželjna je laganija obuća, bez debelog đona ili visokih potpetica koja omogućava sigurno djelovanje na nožne komande, a vozaču omogućava veći osjet.