Skretanje i izbor prometne trake

Autoškola Capitol Hill Zagreb

Skretanje i izbor prometne trake na raskrižju dvosmjernih cesta jednostavan je postupak uz korištenje osnovnog pravila i pravilnog luka .

Vozač koji skreće desno to obavlja u što manjem luku.

Pri skretanju ulijevo povezuju se dvije središnje osi u zamišljenom ili označenom luku, tako da središte raskrižja ostaje s desne strane.

Kada su prometne trake nedovoljne širine, primjenjuje se pravilo o propuštanju u mimoilaženju.

Luk skretanja na raskrižnju Autoškola Capitol Hill Zagreb

Mimoilaženje na raskrižju Autoškola Capitol Hill Zagreb

Položaj vozila u skretanju Autoškola Capitol Hill Zagreb

Lukovi skretanja Autoškola Capitol Hill Zagreb

Položaj vozila za skretanja ulijevo ovisi o načinu regulacije prometa, broju i smjerovima prometnih traka iz svog ali i suprotnog smjera kao i dinamici nadolazećih vozila.

Vozila koja na raskrižju skreću ulijevo, na cesti s prednosti prolaza ili kada je promet uređen prometnim svijetlima, propuštanje nasuprotnih vozila obavljaju u raskrižju, a vozila sa sporedne ceste to mogu obavljati samo na ulazu u raskrižje.

Dubina ulaska i položaj ovisi o konfiguraciji raskrižja, ali i prometu iz suprotnog smjera (usporedi  skice ). Kada je promet sa suprotne strane gust, skretanje u prvu lijevu traku omogućava usporedno skretanje s vozilom iz suprotnog smjera koje skreće udesno.

Računajte s tim da desni skretači imaju prednost i prioritet u odabiru trake. Teretna vozila iznad 3,5 t,vozila dulja od 7 m i spora vozila za kretanje na cesti s više prometnih traka za kretanje koriste desnu traku.

Za očekivati je da u skretanju odmah zauzmu položaj u prometnoj traci kojom se i dalje namjeravaju kretati.

Luk skretanja

Da bi ste odredili pravilan luk skretanja nije dobro zakretati volan dok je vozilo u mirovanju, jer se pri tome ne može odrediti adekvatan kut zakretanja kotača. Vozilo bi moglo krenuti u krivom smjeru. Ispravno je to učiniti tek pri pokretanja vozila, tako da pogled usmjerite u odredišnu točku i prednjim krajem pokušate pratiti određenu putanju.

Određivanje luka za skretanje započinje u samom početku skretanja, a kasnije su moguće korekcije prema zamišljenoj putanji. Središnje vodilice služe za bolju orijentaciju, a eliptični oblici takih vodilica pri većoj brzini mogli bi vas navesti da na kraju nekontrolirano uđete u tuđu traku.

Ovo je učestalo na raskrižjima na kojima su vodilice loše uočljive ili kod vozača koji na njih ne obraćaju dovoljnu pažnju.