Pretjecanje i obilaženje na pješačkom prijelazu

Autoškola Capitol Hill Zagreb

Pretjecanje i obilaženje na pješačkom prijelazu vozila koja se zaustavljaju pred pješačkim prijelazom zabranjena su i opasna pa i kada na cesti postoji više prometnih traka.

Tada to nisu samo brža kretanja u usporednim trakama, već se to smatra pretjecanjem. Vozaču je ograničena preglednost postojećim vozilom. Isto vrijedi i za neposrednu blizinu raskrižja.

U naselju su česta obilaženja parkiranih vozila koja nisu zabranjena, i kada je vozač prisiljen prijeći punu crtu, ako ne ometa vozila u traci u koju ulazi. Osim vozila javnog prijevoza i prijevoza djece, koja svim pokazivačima najavljuju ulaz i izlazak djece iz vozila. Uz uvjet da je kolnik samo s  dvije prometne trake.

Vozila u nizu zaklanjaju preglednost osobito onih najmanjih, koja iznenada mogu istrčati na cestu. Stoga oprez u blizini mjesta gdje možete očekivati djecu.

Česta pretrčavanja pješaka učestala su na svim mjestima u blizini raskrižja. Obvezno prilagodite brzinu i obratite pozornost na pješake koji namjeravaju prijeći cestu.

Preglednost na raskrižju Autoškola Capitol Hill Zagreb

Pretjecanje i obilaženje na pješačkom prijelazu Autoškola Capitol Hill Zagreb

U kišnom razdoblju kada je još prisutan i vjetar,  pješaci su u borbi s vremenskim neprilikama a pozornost  im je smanjena. Što vozač iz toplog vozila ne osjeti. Iznenadni izlasci pješaka pred vozilo su učestali. Orošena stakla vozila smanjuju vidljivost a vozač reagira u zadnjem trenutku.  Refleksija svjetla s mokrog kolnika prisutna i danju a oznake na kolniku slabije su uočljive. Svi ovi problemi  povećanju broj prometnih nesreća u tom periodu, a jedino što možete učiniti je prilagoditi brzinu pa vam ostaje više vremena za povećanu pozornost i adekvatnu reakciju.