Europska oznaka za gume

Prema EU regulativi (EC) No 1222/2009 od 01. Studenog 2012., sve putničke gume koje se prodaju unutar Europske unije trebaju imati službenu EU oznaku za gume.

Ova oznaka sadrži 3 informacije:1. potrošnja goriva,2. držanje na mokroj cesti, i 3. vanjska buka.
Više informacija o EU oznakama za gume možete saznati na službeni stranicama europske komisije

                    oznake-12

A (najmanja potrošnja) do G (najveća potrošnja)

Otpor kotrljanja gume je jedan od faktora koji može utjecati na ekonomičnost potrošnje goriva. Što je manji otpor kotrljanja, manje je goriva potrebno za pokretanje vašeg vozila, te se stvara manja emisija ugljikovih spojeva. Razlika u potrošnji goriva između ocjene A i G može biti i do 7,5%*. Za prosječno osobno vozilo, to je oko 0,65 l / 100 km.

  Prianjanje na mokroj cesti

A (najkraći zaustavni put)            do G (najduži zaustavni put)           Put kočenja do 18 m dulje


Gume na vozilima moraju odgovarati dimenzijama što ih je odobrio proizvođač. Moraju biti namijenjene za vožnju brzinom koja je jednaka ili veća od najveće brzine kojom se vozilo s obzirom na svoje tehničke karakteristike može kretati (zadnja slova na oznaci dimenzije), te moraju biti tako dimenzionirane da izdrže najveće dopušteno osovinsko opterećenje.

(2) Gume na istoj osovini vozila moraju biti jednake po dimenzijama, nosivosti, brzinskoj karakteristici, vrsti (zimske, ljetne), konstrukciji (radijalne, dijagonalne itd.) i marki/tipu (proizvođaču).

(3) Dubina utora guma po gaznoj površini mora biti viša od tvornički dopuštene dubine označene TWI oznakama, odnosno ako iste ne postoje najmanja dopuštena dubina utora je 1,60 mm.
oznaka dopuštene istrošenosti
oznake-14

(4) Obnovljene gume na vozilima moraju biti proizvedene sukladno ” Naredbi o homologacije proizvodnje obnovljenih guma za osobne automobile” (»Narodne novine«, br. 58/00) ili Naredbi o homologaciji proizvodnje obnovljenih guma za gospodarska vozila i njihove prikolice (»Narodne novine«, br. 58/00) te na bočnici gume moraju imati odgovarajuću homologacijsku oznaku i oznaku RETREAD

 Balansiranje guma i kotača

Sve gume se moraju balansirati prilikom montaže jer je ravnina odljeva i gustoća materijala pri izradi različita. Uravnoteženje guma i naplataka sprečavaju podrhtavanje vozila, koja mogu nastati i nakon duže uporabe. Kritične brzine u kojima se to znatno osjeti su  70- 100 km/h , a kod oštećenja i znatno ranije.

Čimbenici koji utječu na vijek trajanja gume

Brzina i način vožnje:
zavojite ceste, česta ubrzavanja i kočenja i velike brzine drastično smanjuju vijek guma

Npr. vozeći u ljetnim uvjetima zimsku gumu, one će se trošiti i do 20% brže nego ista guma koja se vozi samo u zimi, ali može se dogoditi i da  pojedine lamele budu  potpuno uništene pa više nisu za zimsku uporabu . Zimske gume se troše brže za vrijeme najvećih ljetnih vrućina u odnosu na potrošnju u proljeće ili u jesen. Na vrućem asfaltu za naglog kočenja događa se da zimska guma zapliva odnosno proklizi zbog strukture materijala.  Cjelogodišnje gume su kompromisno rješenje  koji zadovoljava samo djelomično u prelaznom periodu i kišnom razdoblju. Znači proljeće i jesen. Zbog veće mase a češćih kočenja u ljetnim uvjetima vožnja sa zimskim gumama povećava i potrošnju goriva.
Gume se troše dvostruko brže pri brzini od 120km/h i više, od gume pri brzini od 70km/h. Pri većim brzinama guma se grije i time postaje mekša, što utječe na njenu potrošnju. Nakon 6. god. guma gubi svojstva i postaje tvrda a kod starijih nastaju ispucane bočne stranice. Posebno su opasne bočne izbočine koje ukazuju na oštećenje armature.

Lamele na zimskom profilu
oznake-13 

Vanjska temperatura:

utječe na vijek trajanja gume i na njenu potrošnju. Temperatura guma ljeti je veća osobito pri većim brzinama, stoga je posebno bitno kontrolirati tlak u guma a u slučaju da se jače griju dopušteno je i povećati tlak od propisanog do 0,2 bara. Gume punjene dušikom manje su osjetljive na temperaturne razlike.

Preopterećenje i nedostatak tlaka

Nedostatak tlaka u gumi od 20% smanjuje radni vijek gume za 30%, i potrebna je kontrola barem jednom u toku dva mjeseca i prije svakog dužeg puta, pogotovo kod povećanog opterećenje vozila. S obzirom na to da postoje razlike u nebaždarenim tlakomjerima svakako bi bilo dobro posjedovati vlasti priručni uređaj.

Udarci:

Udarci u rubnjake, razne udarne rupe na cestama, udarci u kamenje mogu oštetiti gumu.
Važno je napomenuti da ta oštećenja ne moraju biti odmah vidljiva. Zbog poremećene geometrije kotača  vozilo ne drži pravac i povećana je potrošnja guma,  ili nastaju vibracije zbog neuravnoteženosti kotača. Vožnja takom gumom vrlo je rizična zbog nenadanog puknuća.

Rezervni kotač ne moraju imati motorna i priključna vozila ako su gume ili naplatci opremljeni sigurnosnim sustavom za sigurnu vožnju s ispuhanom gumom ili ako vozilo posjeduje odgovarajuće sredstvo za privremeno osposobljavanje ispuhane gume (npr. sprej ili pjena u boci pod tlakom itd.).
Motorna i priključna vozila, osim mopeda, motocikala, lakih četverocikla, četverocikla, traktora, traktorskih prikolica, prikolica s jednom osovinom, autobusa za gradski promet i vozila namijenjenih za komunalne usluge (pranje i čišćenje ulica, odvoz smeća i fekalija i dr.), moraju imati rezervni kotač s pripadajućom opremom koji se po potrebi može upotrijebiti.

oznake-15oznake-16

         Profil zimske gume                                                                                   Profil ljetne gume

Zimska oprema u Hrvatskoj od 15.11. do 15.4 na zimskim dionicama, a na ostalim cestama u zimskim uvjetima.

Znatne su razlike u cijeni guma prema proizvođaču i tipu gume pa je prije  ulaganja svakako korisno koristiti test tablice. Premda se na početku čini kao ušteda najneisplativije su polovne gume čiji je vijek najkraći a i kakvoća je upitna. Ne zaboravite da se gume uvijek kupuju u paru.